Lucia...

Som sagt, nu ska jag försöka få ihop någonting vettigt om denna Lucia debattet, varför kan det inte vara en manlig Lucia?

Såhär är det enligt mig...
För det första så var Lucia en kvinna, en kvinna. Det är väll då självklart att i ett Luciatåg så ska det vara en tjej som är Lucia? För tärnor är tjejer och stjärngossar är killar, ska man ändra rollerna på dem också? Så att tjejerna blir stjärnflickor och pojkarna blir tärnor? Om man ändå ska ändra könet på Lucia och då försvinner ju hela grejen liskom. Lucia är en tradition och om vi ändrar och det blir en manlig Lucia förstör vi ju traditionen.

Jag har läst på diverse sidor på internet och de som är för maliga Lucior snackar om jämställdhet. Vad har jämställdhet med Lucia-frågan att göra egentligen? Ingenting.... De är ju som att säga, "Nej, jultomten ska bli kvinna det är könsdiskriminering att han är en man". Det är samma sak och det skulle ju väcka väldigt stora rekationer, för jultomten är ju en man, det har han alltid varit? Så nej, Lucia handlar inte alls om genus överhuvudtaget och det har inte ett skit med jämställdhet att göra. Vadå, har Lucia någonting med löner, dikriminering p.g.a. kön och alla andra samhälls frågor som rör jämställdhet? Nej, nej nej och åter nej...

Den här Freddy Karlberg från en högstadieskola i Mora som det stått mycket om, han vann Lucia omrästningen i sin skola men sedan ogiltigförklarade rektorn omröstningen och gav en tjej kronan istället för han tyckte inte att det skulle vara en manlig Lucia.
Enligt aftonbladet säge Freddy själv atthan ville "spica upp" Lucia tåget och göra det lite roligare.

Visst förstår jag kanske honom och vissa andra att det skulle vara en "rolig" grej att göra såhär i ett Luciatåg, men.... Som jag skrev innan så är Lucia en tradition och vi har haft den traditionen ända sedan 1900. Varför ska man ändra på det liksom? Nej nej, manlig Lucia my ass. Så är det, Lucia var en tjej och därför är det tjejer som är Lucia i Luciatågen.
Punkt slut...

Det blev ett rätt långt inägg, men somsagt jag hade lite ilska att få ur mig också..

Sjung fade-du-de-liga-dullan-dej...

Kommentarer
Postat av: Anonym

Lucia är väll till som ett "Julmys" innan jul? Ska man då lägga ner så mycket energi på om Lucia i sig är en kille eller tjej? Vi lever på 2000-talet, att förbjuda en manlig lucia vore det samma som att förbjuda en lesbisk,blond eller kanske vi ska gå så lågnt att förbjuda en kraftíg tjej vara Lucia? Eftersom Lucia varken var lesbisk,blond eller kraftig. Dina argument håller inte. Nu 1000 år senare, tycker du att vi fortfarande inte ska tilåta en manlig Lucia? Vi kanske borde förbjuda små flickor att vara pepparkaksgubbar,stjärngossar eller detre vise männen.Det var ju männ? och det borde väll vara rättvist och lika eller? Du säger att det inte har någotkönsdiskriminering att göra. Det är fel, självklart känner man sig diskriminerad om man som kille blivit framröstad till Lucia, men inte för delta pga. sitt kön! Lucia firas för att skapa julstämning och fira ett helgon, för mig är det då självklart att det ska vara ett demokratiskt val om vem som ska vara årets Lucia.

2008-12-10 @ 19:02:17
Postat av: Alex

Åhh löjligt. De här tjaffset handlar ju nu bara om att det är mannens tur att få saker och ting jämställt åt vår "fördel" och de kan jag i och för sig förstå efter som det hittills endast varit riktat åt kvinnans fördel, men vadå, motattaken är Lucia? Haha då handlar de inte om jämställdhet längre de handlar om humor. Kul att rösta fram skolans roligaste/häftigaste kille som ska skoja till de hela. Vist de är rätt kul. Men vafan tycker de ska vara en flicka, känns mycket finare så. Inte för att de har så mycket att göra med Santa Lucia men de hela härstammar ju ifrån de helgonet så kan man inte låta de vara så? Och föresten är de närmare 2000 år än 1000.. Heh.

2008-12-11 @ 21:56:01
Postat av: -

Men det är ju hennes åsikt, låt henne tycka så som hon vill och du kan ju också tycka så som du vill. Men du verkar ju tycka om att skriva en hel dagbok om vad du tycker om vad hon tycker om lucia, haha lite patetiskt så dära

2008-12-15 @ 11:13:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0